Yeni Trend! Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Yeni Trend! Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Cold brew ( Soğuk Demleme Methodu ) nedir?

Üçüncü nesil kahve akımı ile adını daha da fazla duymaya başladığımız Cold Brew, kahvenin alıştığımız sıcak suyla demlenmesinden farklı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Cold brew kahve, soğuk su ile demleniyor. Cold brew, 1600’lü yıllarda Japonya’daki Hollandalı tüccarların, kahve demlemek için bu yöntemi kullanmasıyla ortaya çıkıyor. Uzun yıllar önce ortaya çıkmış cold brew yöntemi, geçmişten bugüne hayatımızda yer alıyor. Üçüncü kahve akımının kahveye değer veren felsefesiyle tekrardan popüler olan bu yöntem, lezzetli soğuk kahveler yapılmasını sağlıyor.

Soğuk Kahve  ve Cold Brew Arasındaki Fark Nedir?
Buzlu latte ( Ice Latte) türevi kahvelere ya da soğuk filtre kahvelere aslında uzun zamandır cafélerde rastlamaktayız. Peki Cold Brew’in bu kahveden farkı tam olarak nedir?
Soğuk kahve herhangi bir kahveye buz eklenmesiyle yapılan kahvedir. Cold Brew ’un mantığında ise soğuk su ve yüksek miktarda kahveyi buluşturup buzdolabında 12-20 saat arası bekletmek vardır. Cold Brew ’de, kahve soğuk su ile demlendiği için, sıcak suyla demlenmiş olan bir kahve gibi yoğun bir asidite bulunmaz. Bu sebeple daha az keskin tada sahip bir içecek elde edebilirsiniz. Sıcak suyla demlenmiş bir kahveyi, buzdolabında bekletseniz bu asidite yoğunlaşabilir ve hatta çok daha acımsı bir tada neden olabilir. Ayrıca kahvenin su ile uzun sure beklemesi, suya salınan kafein miktarını da arttırır. Sonuç olarak, Cold Brew ile yüksek kafeinli, soğuk, şekersiz ama tatlı bir kahve içmiş olursunuz.

Peki, Cold Brewin Geliştirilme Aşaması Nasıl İlerliyor ?
Cold Brew’i ısı kullanılmadan demlenen kahveler dünyasında görürsek, Cold Brew ‘in ileride çeşitlenebileceğini ya da geliştirilebileceğini tahmin edebiliriz. Bu alandaki girişimlerden bir tanesi nitrojenli demleme (nitro-brew) olarak anılan, kahveye kremamsı/köpüklü bir yapı kazandıran demleme yöntemidir. Nitrojenli demleme, Cold Brew’e spesifik ekipmanlar yardımıyla nitrojen eklenmesiyle yapılır. Başka bir örnek ise, Kyoto tarzı demlemeye geri dönüş niteliğinde olan, kahveyi büyük buz kalıpları içinde bekleterek yavaş yavaş demleyen yöntemdir
Sonuç olarak, soğuk su ile demlenen kahvelere yapılan eklemelerin farklı malzemeler ile çeşitlendirilmesini cold-brew dahilinde inceleyebiliriz.

Evde Cold Brew Nasıl Hazırlanır ?
Öğüttüğünüz 100 gram filtre kahveyi 500 gram suyla karıştırdıktan sonra hava almayacak bir kavanozda 12-24 saat arası saklayabilirsiniz. Bu yöntemi uygularsanız öğüttükten sonra kahveyi filtrelemeniz gerekir.
Aynı şekilde kahve ve suyu French press’e koyarak, buzdolabında bekletebilirsiniz. Bu yöntemde kahveyi tekrardan filtrelemenize gerek kalmaz, ancak French pressin ağzını peçete ya da bir kağıt yardımıyla tıkayarak, hava geçirme oranını mümkün olduğunca indirmeniz gerekir.

  • Fiber Filtreleri hava geçirmeyecek bir kaba koyun.
  • Her filtreye yaklaşık 200ml denk gelecek kadar şekilde oda sıcaklığında su ekleyin.
  • Buzdolabında 12-24 saat bekletin.
  • Kolay cold-brew’ün keyfini çıkarın