Yöresel Kahve Etiyopya Ve Kenya

Yöresel Kahve Etiyopya Ve Kenya

ETİYOPYA

Etiyopya’ya ait olan karışık türler bu kahvenin kendine has lezzet potansiyelini oluşturmaktadır. Sıra dışı şekilde farklı ve zarif bitki ve turunç notları ile ünlüdürler.
Etiyopya sıklıkla Arabica kahvesinin doğduğu yer olarak ele alınsa da son yapılan araştırmalar bu unvan için Güney Sudan’ı göstermektedir. Etiyopya’da çok fazla kahve çiftliği bulunmamaktadır. Bu alanlar daha çok bahçe, orman, yarı-orman veya bağ olarak adlandırılmaktadır ancak 15 milyondan fazla insan, toplanmasından ihracatına, kahve üretim sürecinde yer almaktadır. Kahve yaban olarak yetişmektedir.
Etiyopya başka yerde bulunmayan bir biyo çeşitliliğe sahiptir ve daha birçok tür tanımlanmayı beklemektedir. Birçok farklı türün yetişmesinden dolayı da Etiyopya’dan gelen kahve çekirdeklerinin boyutu ve şekli sıklıkla değişkenlik göstermektedir.
İklim değişikliği, kahvenin hayatta kalması için gereken genetik anahtarlara sahip yabani türleri ortadan kaldırmaktadır. Dünya çapında kahvenin hayatta kalabilmesi için yerel türlerin korunması gerekmektedir.
Aroma: Çiçeksi
Lezzet: Tatlı Limon
Asitlik: Dengeli
Hasat Dönemi: Ekim-Aralık
İşleme Türü: Yıkanmış ve Doğal
Bölgeler;

  • Lekempti, Wellega ve Gimbi
  • Limu ve Djimmah
  • Sidamo
  • Yirgacheffe
  • Harrar


KENYA
Kenya, dünyadaki en yoğun aromalı ve parlak asitliğe sahip kahvelerin bazılarını sunmaktadır. Bölgeler arasında lezzet değişse de çoğunlukla kompleks meyve ve yemiş notları ile, turunçgil asitliği ve zengin bir doku görülür.
Kenya’da yaklaşık olarak 330 adet çiftlik bulunmaktadır. Kahve üreticilerinin yarısından biraz fazlası sadece çok ufak bir toprağa sahiptir. Bu ufak çiftlikler kooperatif topluluklarına ait olan fabrikalara aittirler. Bu fabrikalar ise çok farklı üreticilerin kahvesini toplamaktadır.
Kenya’da Arabica yetişmektedir. Çekirdeklerin çoğunluğu ihracat amacıyla yıkanmaktadır. Bir kere işlendikten sonra kahve çekirdeklerinin çoğu haftalık açık arttırma sistemi ile satılmaktadır, bu sistemde ihracatçılar önceki hafta tattıkları kahvelerle ilgili fiyat biçmektedirler. Pazardaki dalgalanmalara açık olsa da katılımcılar en iyi kahvelere en iyi fiyatı verdiği için üreticileri daha iyi kahve üretmek üzere teşvik etmektedir. Bu şekilde daha verimli tarım uygulamaları hayata geçirilerek daha kaliteli kahveler üretilmektedir.
Aroma: Çiçeksi
Lezzet: Yemiş
Asitlik: Parlak
Hasat Dönemi: Ekim – Aralı (Ana Hasat) // Nisan – Haziran (Ufak Ekin)
İşleme Türü: Yıkanmış, Doğal Süreçler
Bölgeler;
  • Marsabit
  • Meru
  • Kirinyaga
  • Embu
  • Nyeri